NS-Upcycle

Lisanne Addink-Dölle | Remco Addink

Dagelijks zijn er miljoenen mensen die de gele borden op de stations van de NS raadplegen. Wanneer de dienstregeling wijzigt worden al deze borden vervangen. NS-Upcycle geeft nieuw leven aan deze gebruikte vertrekstaten. Er is ondertussen een complete NS-Upcycle productlijn beschikbaar, bestaande uit simpele, verrassende producten voor dagelijks gebruik, gemaakt door mensen met een beperking.

Missie

Er rijden heel wat treinen in ons land. Dagelijks zijn er miljoenen mensen die de gele borden op de stations raadplegen om te zien hoe laat hun trein vertrekt. Waar je niet zo bij stil staat, is dat al deze borden worden vervangen als de dienstregeling wijzigt. Dit levert ieder jaar duizenden oude borden op.

Deze borden werden altijd al netjes door de NS gerecycled, maar sinds een paar jaar krijgen ze een nog veel mooiere bestemming. NS en VerdraaidGoed hebben samen NS-Upcycle opgezet zodat er een geheel nieuw leven wordt gegeven aan deze gebruikte vertrekstaten.

Circulair

Er is ondertussen een complete NS-Upcycle productlijn beschikbaar, bestaande uit simpele, verrassende producten voor dagelijks gebruik. De producten zijn bewust simpel gehouden omdat veel van het productiewerk wordt gedaan door mensen met een beperking. Er zijn nu al zo’n 30.000 NS-Upcycle producten gemaakt.

Start

Het eerste NS-Upcycle product-idee was een tafel. Het leek ons leuk een ‘timetable’ te maken van oude ‘timetables’. Er is ooit 1 tafel gemaakt maar dit idee is niet verder doorgezet. Het enthousiasme voor het materiaal was toen echter geboren en er volgde vele andere ideeen. Het idee voor het Dienstblaadje, een dienblad gemaakt van vertrekstaat, is ontstaan tijdens een ontwerpwedstrijd voor studenten. Maurits Busse kwam met het winnende idee en zijn ontwerp is nog altijd in productie.

NS-Upcycle producten

Home & Living

Dienstblaadje

9,9512,95

Notitieboeken

Spoorblok

5,9511,50

Home & Living

Mini NS Vertrekstaat

14,95

Home & Living

NS Vertrekstaat

19,95

Home & Living

Vertreklicht Bol

99,00159,00
29,95

Home & Living

Vier op een Reisspel

14,95

Home & Living

Broedstation

32,95

Home & Living

Fotolijstje

4,95

Home & Living

PaperStation

14,95