The Ketchup Project

Thomas Sykora | Anne Janssens | Birte Ketting | Sjoerd Dijkstra

40% van de tomatenoogst in Kenia wordt weggegooid. Dat is zonde! Samen met de boeren maakt The Ketchup Project er heerlijke ketchup van. Hun missie is het stimuleren van de lokale economie en het realiseren van essentiële levensverbeteringen voor boerengemeenschappen in ontwikkelingslanden.

Missie

Door overschotten en logistieke problemen wordt wel 40% van de Keniaanse tomatenoogst weggegooid, en zelfs meer dan 60% van de mango’s! Enorm zonde, van de mooie oogst én voor de boer.

Het is de missie van The Ketchup Project om de leverketen zó in te richten dat we voedselverspilling tegengaan en tegelijk de leefomstandigheden van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden verbeteren. 

Samen met de boeren drogen we een deel van de oogst, waardoor het veel langer houdbaar blijft. Van die gedroogde producten kun je vervolgens allerlei heerlijke producten maken, zoals ketchup! Zo gaan we verspilling aan het begin van de keten tegen, en hebben de boeren zicht op stabiele, goede inkomsten.

Circulair

Met The Ketchup Project gaan we niet alleen voedselverspilling tegen, maar werken we ook op andere punten in de keten actief aan verbeteringen. 

Zo krijgen de boeren trainingen (GGAP) om hun landbouw te verbeteren en te verduurzamen. 
Ook is het een bewuste keuze de gedroogde tomaten naar Nederland te transporteren, en het pas hier tot ketchup te bottelen.
Dat scheelt transport van glas en water! 

groei

Voedselverspilling aan het begin van de keten en de daardoor gedupeerde (kleine) boeren is helaas niet voorbehouden aan Kenia en is wereldwijd een groot, onderkend probleem. Dit geldt niet alleen voor tomaten en mango’s, maar ook voor ander groente en fruit. Hoewel het idee in Kenia is ontstaan en we daarom daar begonnen zijn, hebben we de ambitie het concept ook in andere landen en voor andere gewassen uit te rollen. 

Zoals mango ketchup! Want wist je dat ketchup van oudsher een manier van houdbaar maken is voor allerlei producten? 

The ketchup project producten